info@naturistland.hu
1163 Budapest, Datolya u. 33. Hungary
Privát naturista lehetőségek és szállás

NATURISTLAND

A környék

Lehetőségek a környéken

Éttermek, cukrászdák, üzletek, stb.

Éttermek

Nosztalgia étterem: Kistarcsa, Szabadság u. 46. (H-V: 11.30-22.00)

Nempiskóta étterem: Bp., Sashalmi tér 5. (H-P: 8.00-16.00 Sz: 8.00-15.00)

Nándi konyhája: Bp., Veres P. út 122. (H-Sz: 11.00-16.00)

Corners Pizzeria és pub: Bp., Rákosi út 112-114. (H-Sz: 12.00-23.00, V: 12.00-22.00)

Stb.

Cukrászdák

Édes élet cukrászda: Bp., Sashalmi tér 5. (K-V: 10.00-18.00)

Habcsók cukrászda: Bp., Újszász u. 45/b. (H-V: 11.00-20.00)

Kertvárosi kávézó: Bp., Reformátorok tere 6. (H-V: 10.00-19.00)


Üzletek, vásárlási lehetőségek

Éjjel nappali sarki fűszeres: Margit utca – Batsányi János utca sarok (0-24), 

Spar: Veres Péter út – Hősök fasora sarok

Lidl: Bp., Újszász utca 47., Bp., János u. 196.

Bevásárlóközpont: Árkád – Örs vezér tere

Piac: Sashalmi piac – Sashalmi tér 1.

Gyógyszertár: Veres P. u. 34. (H-P: 8-20), Veres P. út 11/b. (0-24)


Látnivalók a környéken

Tanács park, Reformátorok tere, kilátó, havashalmi futó park, csúszda park

Az apartmanhoz igen közel szép parkos terület található, amely kellemes időtöltést biztosíthat. Csak sétáljon fel az utca végéig, forduljon balra a Sasvár utcába, majd a harmadik, Havashalom utcába jobbra. Itt jobbkéz felől lesz a polgármesteri hivatal, vele szemben pedig a Tanács park. Ha tovább sétál a Havashalom utca folytatásában a Sashalom utcában, szintén balkéz felől helyezkedik el a Reformátorok tere. Messziről észre fogja venni, mert itt van a kilátó is, melyről jó idő esetén fantasztikus panoráma nyílik az egész városra. A parkban sétautak, kávézó, szobrok teszik hangulatossá a pihenést. 

Ha aktív kikapcsolódásra vágyik, úgy a Tanács parkból indulóan használhatja a 800 méteres, kanyargós futópályát, melyen szép környezetben tud eleget tenni mozgásigényének. Szintén itt található a Havashalom Bowl is, de egyéb sportpályákat is talál. 

A Reformátorok tere folytatásaként pedig a sashalmi csúszdaparkot találja, amely a maga nemében egyedülálló csúszdázási lehetőséget kínál egyéb sportolási lehetőségek mellett.
   


 


Kerékpáros park, 

Amennyiben kerékpárral érkezik, úgy a kerület példátlan lehetőségeket nyújthat Önnek. Az apartmanunktól nem messze, a Hermina út végén a Szilas patak két partján ugyanis egy különleges kerékpáros parkot talál, különféle nehézségű dombos pályákkal, kresz és tanpályákkal, pihenőhelyekkel, játékokkal és büfével.    
 

 

Szilas patak

A Szilas mellett egészen a Naplás tóig végigvezető kerékpárút mindenképp ajánlható a kerékpárosoknak, de érdemes lehet gyalog is sétálni arrafelé.


Naplás tó

Kissé messzebb, de még a kerületben található a Naplás tó, Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize. A tó és a környezete természetvédelmi terület. A Naplás-tó, a közeli erdős, lápos és mocsaras élőhelyekkel együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban is. Sokszínű a terület növény- és rovarvilága, hüllő- és kétéltűállománya is, az itteni mocsári teknős populáció 2002 óta a figyelem központjában áll. Ked¬velt kirándulási célpont, tematikus tanösvényekkel, kilátóval, nyaranta horgászhely is. A tóban fürödni, illetve télen a jegére lépni tilos. 


Erzsébet liget

A régi orosz laktanya részét képező Erzsébet liget főként május elsején lehet érdekes a kirakodóvásár és ingyenes koncertek miatt, de van itt színház és uszoda is.


Ökopiac 

Szombatonként az apartmanunkhoz igen közel a Sashalmi téri piac ökopiacként üzemel, ahol a termelőktől közvetlenül tud vásárolni. A Piacon emellett számos szolgáltatás, bolt, lángosozó, pékség, cukrászda, étterem, stb. is megtalálható.


 

Látnivalók Budapesten

Bár Budapest látnivalóait aligha kell bemutatni bárkinek is, mégis a következőkben emlékeztetőül összegyűjtöttünk néhányat azok számára, akik még nem jártak városunkban.

Parlament

Az Országház Budapest egyik legismertebb középülete, a Magyar Országgyűlés székhelye. A Duna bal partján, a Kossuth Lajos téren található. (Az apartmanból legegyszerűbben úgy érjük el, hogy a HÉV-vel az Örs vezér teréig, majd onnan a 2-es metróval a Kossuth térig megyünk.)

Steindl Imre tervei alapján a historizáló eklektika jegyében született, barokk alaprajzú, barokk tömeghatású épület, részleteiben alapvetően neogótikus stílusú. Az épület 268 m hosszú, 123 m széles és 96 m magas, alapterülete 17.745 négyzetméter. Kívül 90, belül 152, összesen 242 szobor van a falakon és jeles alkotók freskói, festményei is ékesítik az Országházat. Országházban van kiállítva a Szent Korona és a többi koronázási jelvény is.


Budai vár

A Duna felett 70, a tengerszint felett pedig 175 méter magasan fekvő Várhegy fennsíkja történelmileg jó stratégiai pozíciónak számított. Építése 1243-ban indult, majd IV. Béla magyar király építtette meg itt a tatárjárás után erődjét, Hunyadi Mátyás pedig királyságának fővárosát. A város egyik leglátogatottabb területe, középkori régi színes polgári házakkal szegélyezett keskeny utcák jellemzik. Területén számos középkori eredetű műemlék, valamint 17–18. századbeli lakóházak és középületek találhatóak. A Budai Várnegyed három fő része: a Budavári Palota, a Szent György tér és a történelmi lakónegyed. Itt található az köztársasági elnök és a miniszterelnök hivatala is. 


Halász bástya

A Budai várban található egyik legnevezetesebb látványosság, Budapest egyik legismertebb műemléke. A neoromán kilátóteraszokról látható páratlan budapesti panoráma tárul elénk. A Halászbástya Dunával párhuzamos főhomlokzata mintegy 140 méter hosszúságú, amelyből a déli folyosószárny hossza mintegy 40 méter, az északié 65 méter, míg a díszes középső mellvédfal 35 méter hosszú. Csúcsos süvegű kőtornyai a hét magyar honfoglaló vezért szimbolizálják.Hősök tere

A Hősök tere Budapest legtágasabb, legnagyobb hatású tere. A tér három fő eleme az 1896-ban épült Műcsarnok, a 1906 decemberében átadott Szépművészeti Múzeum és a kettőt vizuálisan összekötő Millenniumi emlékmű. 14 emblematikus történelmi személyiség szobra áll itt, középen obeliszkkel, tetején Gábriel arkangyal szobrával, amely elnyerte az 1900-as párizsi világkiállítás nagydíját. A Hősök tere az előtte fekvő Andrássy úttal együtt a világörökség része.


Városliget

A Városliget Budapest egyik legnagyobb közparkja, területe nagyjából 1 km². Itt található a Városligeti tó, melynek egy része télen műjégpályaként üzemel. A ligetben számos egyéb nevezetesség is megtalálható, mint például a Fővárosi Állat- és Növénykert, múzeumok, fürdő, Vajdahunyad vára, Magyar zene háza, stb.

Széchényi fürdő

Európa egyik legnagyobb fürdőkomplexuma, amelyben 21 nyitott és fedett gyógyvízzel töltött medence található. A fürdőben különböző gyógykezelések vehetők igénybe és nappali kórházak is működnek.
 

Vajdahunyad vára

Eredetileg az Erdélyben álló Vajdahunyad vár másolata a Városligetben található, mely négy hídon keresztül érhető el. A vár ad helyet a Magyar Mezőgazdasági Múzeumnak, illetve egy kápolnának. Különböző építészeti stílusokban épült pavilonok sorozatából áll, az együttes alkotópavilonjai több emblematikus épület másolatai a középkori Magyar Királyság különböző részeiről. 
 

Magyar zene háza

A Sou Fujimoto japán építész által tervezett, számos rangos díjat elnyert modern épület sokszínű program¬kínálatával a zene számtalan élményét tárja fel látogatói előtt. Az intézmény állandó kiállításaiban az egyetemes és a magyar zenetörténet is fontos szerepet kap, programjai pedig minden zenei stílust átölelnek.


Néprajzi múzeum

A budapesti Néprajzi Múzeum Európa egyik jelentős szakmúzeuma, 2022-ben átadott új épületének köszönhetően pedig a világ egyik legkorszerűbb etnográfiai intézménye.  Gyűjteményében a közel 225 ezer néprajzi tárgy mellett egyedülálló fényképfelvételeket, kéziratokat, fotókat, népzenei és filmfelvételeket őriz. Épülete egyben egy nyitott kulturális tér, mely egyedülálló megjelenésével a modern építészet meghatározó látványossága.


Gellért hegy, Citadella

A Citadella a Gellért-hegy tetején fekvő erőd, melyet az 1848-49-es szabadságharc leverése után, 1854-ben emeltek. Olyan emblematikus helye Budapestnek, mint a Szabadság-szobor New Yorknak. A citadelláról kiváló panoráma nyílik a városra, mivel egyszerre láthatjuk a Budai Várat, a Parlementet, a dunai hidakat, és az egész pesti oldalt.
 

Nagyvásárcsarnok

Budapest egyik legnagyobb fedett piaca, egyben Európa egyik legszebb ilyen jellegű épülete. Zsolnay-cserepekkel fedett tetejű, hatalmas épület, melyben minőségi élelmiszereket és magyaros szuveníreket vásárolhatunk.

Operaház

Magyarország egyetlen nagy létszámú társulattal rendelkező, és kimondottan operákra, balettekre szakosodott színháza. Az épület Budapest egyik legjelentősebb 19. századi műemléke. Neoreneszánsz stílusban épült Ybl Miklós tervei alapján. A gazdagon díszített belső terek kialakításában neves magyar művészek működtek közre.
 

Belváros

Budapest belvárosában számos sétálóutca és tér található. Legkiemelkedőbb ezek közül a Váci utca, a Vörösmarty tér, és a József Nádor tér. A Váci utca Budapest híres bevásárló- és sétálóutcája közel két kilométer hosszan fut, a Vörösmarty tértől egészen a Vásárcsarnokig. Félúton, az Erzsébet hídnál a Kossuth Lajos utca keresztezi. A Váci utca északi részén rengeteg divatmárka üzlete sorakozik, míg a déli rész inkább az ajándékboltokról és bisztróiról ismert.

 

Szent István Bazilika

A Szent István király bazilika neoreneszánsz stílusú épület Budapest belvárosában. Ez Magyarország egyik legjelentősebb egyházi épülete, Budapest egyik leglátogatottabb nevezetessége, a Szent Jobb őrzőhelye. Az épület magassága 96 méter, hossza 87,4 méter, szélessége 55 méter, így a főváros harmadik legmagasabb épülete. Befogadóképessége nyolcezer fő. 


Zsinagóga

Európa legnagyobb zsinagógája Budapesten a Dohány utcában található. A neo-mór stílusban épült 3000 fő befogadására alkalmas épület az egykori zsidónegyedben áll, ahol ma is sok zsidó vallású ember él, akik a hagyományokat mindmáig őrzik. Az udvarán egy szomorúfűzfára emlékeztető emlékmű áll, melynek levelein a holocaust mártírjainak neveit örökítették meg. A fán kb. 30 ezer levél van, majdnem mindegyiken egy név olvasható.


Duna-korzó, Vigadó

Ha a belvárosban sétál, érdemes kinézni a Duna-korzóra, amely a Lánchíd és az Erzsébet híd közötti gyalogos terület, melyet szobrok, éttermek, kávézók, teraszos bárok és kaszinók szegélyeznek. Ezek közül kiemelkedik a Vigadó épülete, mely egyedülálló szépségű épület a legkülönbözőbb bálok és társasági események helyszíne volt, ahol a korszak legismertebb zeneszerzői Liszt, Wagner, Brahms, Debussy és Bartók léptek fel. 


Margit sziget

A Margit-sziget egy 2,5 km hosszú, 500 méter széles sziget a Dunán, Budapest északi részén. Megtalálható itt japánkert, kisállatkert, Ferences-, valamint Domonkos rendi kolostorromok, uszoda és zenélő szökőkút is.

Aquincum

Aquincum római katonai tábor és polgári település volt a mai Budapest területén, Pannonia keleti felének fővárosa. Budapest területének írásos történelme a római helyőr-séggel, Aquincummal kezdődik, amelyet 89 körül alapí¬tottak a Duna jobb partján, egy kelta település közelében. Aquincumtól kissé délebre egy Amfiteátrum is található, ám ennek már csak a romjai maradtak fent.
 

Stb.